Η δημιουργία backlinks αποτελεί μία ιδιαίτερα αποτελεσματική στρατηγική SEO που θα βοηθήσει την ιστοσελίδα σας να αυξήσει την «φήμη» της στις μηχανές αναζήτησης και κατά συνέπεια τις κατατάξεις της. Ως backlink ορίζεται ο σύνδεσμος που μεταφέρει έναν επισκέπτη από μια ιστοσελίδα ή ένα blog στην ιστοσελίδα σας.

Η δημιουργία συνδέσμων από μια σελίδα σε μια άλλη παίζει καθοριστικό ρόλο στην εικόνα που θα σχηματίσουν οι μηχανές αναζήτησης. Όταν μια ιστοσελίδα έχει backlinks από αρκετούς γνωστούς ιστότοπους, τότε σαφώς και το περιεχόμενό της φαίνεται ποιοτικό στα «μάτια» της Google.

Για να παραπέμπουν τόσες σελίδες στην συγκεκριμένη, σημαίνει ότι αξίζει να βρίσκεται ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Ωστόσο η δημιουργία backlinks αποτελεί μια αμφιλεγόμενη στρατηγική SEO, αφού καραδοκεί και αρκετούς κινδύνους. Σίγουρα τα ποιοτικά backlinks θα βοηθήσουν τις κατατάξεις σας στις μηχανές αναζήτησης, βοηθώντας σας να εξασφαλίσετε πιο εύκολα την εμφάνιση στην πρώτη σελίδα της Google. Ωστόσο αν οι σύνδεσμοι που δημιουργήσετε είναι αμφιβόλου ποιότητας, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ακριβώς τα αντίθετα.

link building strategy seo

Γιατί είναι σημαντικά τα backlinks;

Η δημιουργία backlinks αποτελεί μια διαδικασία που θα εξασφαλίσει τρία βασικά πλεονεκτήματα για την ιστοσελίδα σας. Πάμε να δούμε μερικές πληροφορίες για αυτά:

 1. Κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης

Οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google βλέπουν τους συνδέσμους αυτούς ως ψήφους εμπιστοσύνης. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερους ψήφους δέχεται η ιστοσελίδα σας,  τόσο πιθανότερο είναι να ανεβείτε στην κορυφή των αποτελεσμάτων. Σαφώς όμως δεν μετράει μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα των backlinks που οδηγούν προς την σελίδα σας.

 1. Ανακάλυψη και ευρετηρίαση

Οι μηχανές αναζήτησης συνεχώς εντοπίζουν νέο περιεχόμενο επανεξετάζοντας σελίδες που ήδη γνωρίζουν για να ελέγξουν για νέους συνδέσμους. Επειδή οι μηχανές αναζήτησης επισκέπτονται συχνότερα τις δημοφιλείς ιστοσελίδες ενδέχεται να ανακαλύπτουν και να ευρετηριάζουν συντομότερα το περιεχόμενό σας.

 1. Αύξηση Επισκεψιμότητας

Εάν οι σύνδεσμοι είναι τοποθετημένοι σε ιστοσελίδες με αρκετή επισκεψιμότητα, τότε είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν και στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην δική σας ιστοσελίδα. Σκεφτείτε ένα blog με χιλιάδες αναγνώστες, να προτείνει κάποιο άρθρο ή υπηρεσία σας, Είναι λογικό οι αναγνώστες να ενδιαφερθούν και να επισκεφτούν τον ιστότοπό σας.

Ποια θεωρούνται ποιοτικά backlinks;

seo link building

Δεν είναι όλα τα backlinks τα ίδια. Άλλα έχουν μεγαλύτερη δύναμη και άλλα μικρότεροι. Πως όμως θα κρίνεται εάν ένας σύνδεσμος είναι ποιοτικός ή όχι;

 1. Σχετικότητα

Αποδεδειγμένα όσο πιο σχετική είναι η θεματολογία μεταξύ των ιστοσελίδων που συνδέονται, τόσο «δυνατότερα» θεωρούνται τα backlinks. Αν για παράδειγμα ένα τεχνολογικό blog προτείνει στους αναγνώστες του συγκεκριμένα προϊόντα από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα τεχνολογίας, θεωρείται συναφής θεματολογία και ενισχύει την αξία ενός Backlink. Εάν όμως ένα blog που μιλάει παιδιά τοποθετήσει έναν σύνδεσμο που οδηγεί σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων, τότε δεν θα προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

 1. Domain Authority και Domain Rating

Όπως πολύ πιθανόν γνωρίζετε, το PageRank της Google έπαψε να αξιολογεί και να χαρακτηρίζει την ιστοσελίδες με συγκεκριμένες βαθμολογίες. Ωστόσο υπάρχουν δύο δημοφιλείς πλατφόρμες που μετρούν την «δύναμη» μιας ιστοσελίδα και τις κατατάσσουν σε μια παγκόσμια κλίμακα.

Η πιο δημοφιλής πλατφόρμα είναι αυτή του Moz, η οποία υπολογίζει την δύναμη μις ιστοσελίδα σε μια μονάδα μέτρησης που ονομάζεται Domain Authority. Όσο μεγαλύτερο είναι το domain authority μιας ιστοσελίδας τόσο πιο ποιοτικό θεωρείται το backlink.

δημιουργία backlinks domain authority

Η δεύτερη πλατφόρμα είναι αυτή του Ahrefs η οποία διαθέτει ένα παρεμφερές σύστημα μετρήσεων, το Domain Rating. Η λογική των δύο αυτών μονάδων μετρήσεων είναι περίπου οι ίδια, ωστόσο κάθε μία από τις εταιρείες αυτές χρησιμοποιεί διαφορετικούς παράγοντες με τους οποίους υπολογίζει την τελική βαθμολογία.

 

Σε γενικές γραμμές, οι ιστοσελίδες που διαθέτουν Domain Authority και Domain Rating πάνω από 30, θεωρούνται καλές. Εάν μια ιστοσελίδα διαθέτει υψηλότερη βαθμολογία από 50/100 τότε είναι από τις πολύ ισχυρές και σίγουρα ένα backlink εκεί θα επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

domain rating ahrefs seo-keimena

Για παράδειγμα την παρούσα χρονική στιγμή, το domain authority της ιστοσελίδας μας ανέρχεται στο 60, και το Domain Rating στο 62.

Φυσικά τέτοια αποτελέσματα απαιτούν αρκετό κόπο, χρόνο και εξειδικευμένες γνώσεις ώστε να επιτευχθούν.

Εάν θέλετε να ελέγξετε τις δύο αυτές βαθμολογίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον επίσημο μετρητή της Ahrefs για τον υπολογισμό του Domain Rating και ένα εξαιρετικό εργαλείο της ιστοσελίδας websiteseochecker για τον υπολογισμό του domain authority.

 1. Μορφή και σημείο τοποθέτησης

Φυσικά, το πόση «δύναμη» προσφέρει ένα Backlink εξαρτάται και από ένα μεγάλο σύνολο παραγόντων που αφορά την μορφή και το σημείο τοποθέτησης. Για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η δημιουργία backlinks να γίνεται σε σημείο και με τρόπο ώστε να είναι ξεκάθαρο στις μηχανές αναζήτησης ότι πρόκειται για μια ιστοσελίδα που προσφέρει χρήσιμο περιεχόμενο.

Για παράδειγμα, το χρώμα του κειμένου με το οποίο θα καταχωρηθεί ο σύνδεσμος θα πρέπει να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο κείμενο. Για παράδειγμα ένα link με bold γραμματοσειρά και άλλο χρώμα, θεωρείτε από τις μηχανές αναζήτησης ως πιο δυνατό από ότι ένα που ακολουθεί την ίδια μορφοποίηση με το υπόλοιπο κείμενο. Επιπρόσθετα, καλό θα ήταν το link Που θα καταχωρηθεί να προβάλλεται με κάποιο Anchor Text ή με την επωνυμία σας και όχι με σκέτο το url της ιστοσελίδας σας.

Αναφορικά με το σημείο, backlinks που καταχωρούνται στην αρχική σελίδα ενός Blog ή μέσα σε κάποιο ποιοτικό άρθρο, είναι σαφώς καλύτερα από συνδέσμους που καταχωρούνται στο sidebar ή το footer.

Τέλος, αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι ο σύνδεσμος να είναι dofollow και όχι nofollow. Η διαφορά των δύο αυτών συνδέσμων, είναι ότι με την χρήση μιας meta ετικέτας, δηλώνουν στις μηχανές αναζήτησης για το αν θα πρέπει να ακολουθήσουν ή όχι τον σύνδεσμο. Αν και έχει αποδειχθεί ότι και τα nofollow Links προσφέρουν σημαντική βοήθεια στις κατατάξεις μιας ιστοσελίδας, αυτό που θα φέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα είναι η δημιουργία dofollow backlinks.

 1. Επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας που καταχωρείτε ο σύνδεσμος

Τελευταίος παράγοντας που επηρεάζουν ένα backlink ως προς την ποιότητα είναι η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας στην οποία καταχωρούνται. Για παράδειγμα εάν ο σύνδεσμός σας καταχωρηθεί σε ένα blog με χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, θεωρείτε πιο ποιοτικός από ότι αν τον καταχωρούσατε σε μια ιστοσελίδα με μόλις 10 επισκέπτες την ημέρα.

Πώς να ελέγξετε τα backlinks προς την ιστοσελίδα σας

Ένας από τους βασικότερους τρόπους για να ελέγξετε τα ποιοτικά backlinks προς την σελίδα σας είναι μέσω του Search Console (πρώην Webmaster Tools) της Google. Όπως θα δείτε και στην φωτογραφία παρακάτω, αυτό μπορεί να γίνει επιλέγοντας την ενότητα «Σύνδεσμοι» στο αριστερό πλευρικό μενού.

backlinks google search console

Το κακό με το συγκεκριμένο εργαλείο είναι ότι σας προσφέρει την δυνατότητα να δείτε μόνο τους πιο ποιοτικούς συνδέσμους της ιστοσελίδας σας. Πάντοτε σύμφωνη με την Google. Εάν θέλετε να δείτε περισσότερους συνδέσμους, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο online εργαλείο ελέγχου backlinks.

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα δείτε ότι αρκετές ιστοσελίδες παρέχουν την δυνατότητα να ελέγξετε τους συνδέσμους προς την σελίδα σας. Ωστόσο στα περισσότερα από τα εργαλεία αυτά μπορείτε να ελέγξετε μόνο έναν συγκεκριμένο αριθμό backlinks δωρεάν. Προκειμένου να τους δείτε όλους θα πρέπει να πληρώσετε κάποια συνδρομή. Η πρότασή μας ως προς το καλύτερο εργαλείο είναι και πάλι της εταιρείας Ahrefs και μπροείτε να το βρείτε εδώ: Έλεγχος backlinks από το Ahrefs

Εύκολη δημιουργία backlinks για την ιστοσελίδα σας.

Τώρα, είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η δημιουργία ποιοτικών backlinks είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία. Παρακάτω σας ετοιμάσαμε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μερικούς υψηλής ποιότητας συνδέσμους σχετικά εύκολα. Πάμε να τους δούμε αναλυτικά:

 1. Κερδίστε backlinks

Σύμφωνα με την Google, τα backlinks δεν θα πρέπει να δημιουργούνται από τους κατόχους μιας ιστοσελίδας, αλλά θα πρέπει να προκύπτουν φυσικά ως μια ψήφος εμπιστοσύνης από άλλες ιστοσελίδας. Για να εφαρμόσετε τις απαιτήσεις της Google κατά γράμμα, θα πρέπει να καταχωρείτε ποιοτικό και χρήσιμο περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σας, ώστε τρίτες ιστοσελίδες και blogs να αναδημοσιεύσουν το περιεχόμενό σας με έναν σύνδεσμο προς την πηγή.

Φυσικά για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί να προβείτε στην δημιουργία backlink εσείς οι ίδιοι.

 1. Δημιουργία backlinks από εσάς τους ίδιους

Η δημιουργία ποιοτικών συνδέσμων μπορεί να γίνει με αρκετούς τρόπους. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην δημιουργείτε πάρα πολλούς συνδέσμους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η δημιουργία backlinks θα πρέπει να φαίνεται ως μια φυσική διαδικασία. Εάν διαπιστώσει η Google ότι σε μια ημέρα δημιουργήθηκαν εκατοντάδες σύνδεσμοι, τότε θα αρχίσει να αμφιβάλει για την εγκυρότητά τους.

Οι καλύτερες λοιπόν τεχνικές για δημιουργία backlinks προς την ιστοσελίδα σας είναι:

 • Καταχώρηση χρήσιμων σχολίων σε άρθρα από σχετικά Blogs.
 • Συγγραφή άρθρων για ιστοσελίδες τρίτων.
 • Απευθείας επικοινωνία με ιδιοκτήτες ιστοσελίδων προκειμένου να καταχωρήσουν τον σύνδεσμό σας.
 • Καταχώρηση σε δημοφιλείς online καταλόγους (με υψηλό authority μόνο).
 • Μεταφόρτωση βίντεο στο Youtube με Link προς την σελίδα σας.

Και στις τρεις παραπάνω μεθόδους, βασική προϋπόθεση είναι το περιεχόμενο που θα προωθήσετε είτε μέσω σχολίων είτε μέσω άρθρων να είναι σχετικό προς την θεματολογία και φυσικά να προσφέρει χρήσιμο περιεχόμενο στον επισκέπτη. Προκειμένου να καταχωρήσει ένας κάτοχος ιστοσελίδας το σύνδεσμό σας, θα πρέπει αυτός να οδηγεί σε κάτι που θα δώσει αξία στους επισκέπτες.

Για το τέλος αφήσαμε ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο τρόπο για να δημιουργήστε backlinks που υψηλής ποιότητας. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε την ιστοσελίδα από έναν ανταγωνιστή σας, με σχετική θεματολογία και να αναλύσετε τα backlinks που έχει δημιουργήσει μέσω του εργαλείου της Ahrefs που προαναφέραμε.

Το συγκεκριμένο εργαλείο όχι μόνο θα σας δείξει σε ποιες σελίδες έχει καταχωρήσει link ο ανταγωνιστής σας, αλλά και πόσο ποιοτικός είναι. Επιλέξτε τις σελίδες με το υψηλότερο Domain Rank και προσπαθήστε να αποκτήσετε και εσείς συνδέσμους σε αυτές.

Αγορά συνδέσμων προς την ιστοσελίδα σας

αγορά backlinks

Έχει γίνει σαφές από την Google ότι απαγορεύεται αυστηρά η οποιαδήποτε αγορά συνδέσμων από σελίδες τρίτων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφύγετε πάση θυσία την αγορά backlinks από ιστοσελίδες που σας προσφέρουν μαζική δημιουργία σε ιδιαίτερα προσιτό κόστος.

Η μόνη αγορά που θα σας προτείναμε να κάνετε είναι αυτή των πληρωμένων άρθρων. Για παράδειγμα μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ιδιοκτήτη μιας μεγάλης και γνωστής ιστοσελίδας και να ζητήσετε το κόστος για την καταχώρηση ενός άρθρου με σύνδεσμο προς την ιστοσελίδα σας. Αν και δεν παύει να αποτελεί μια «απαγορευμένη» μέθοδο για την Google, είναι και αυτή που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι experts που παρέχουν υπηρεσίες SEO. Άλλωστε δεν μπορεί να το καταλάβει η Google, εκτός εάν η ιστοσελίδα αυτή προβάλει σε εμφανές σημείο την πώληση των άρθρων.

Δημιουργία Backlinks υψηλής ποιότητας με 100% ασφάλεια

Εάν η δημιουργία backlinks σας φαντάζει μια κουραστική και χρονοβόρα διαδικασία, ή φοβάστε ότι οι τεχνικές που θα εφαρμόσετε μπορεί εν τέλει να βλάψουν τις κατατάξεις σας, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας. Η έμπειρη ομάδα διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο συνεργατών, με ιστοσελίδες υψηλής ποιότητας και Authority, στις οποίες μπορούμε να καταχωρήσουμε το σύνδεσμό σας.

Όλες οι τεχνικές που εφαρμόζουμε είναι 100% ασφαλείς και θα εξασφαλίσουν την άμεση βελτίωση τόσο του Website Authority της ιστοσελίδας σας όσο και των κατατάξεών  σας στις μηχανές αναζήτησης.